Genomineerden TOPondernemingen 2017

MCM B.V.

Marknesse

Machine Constructies Marknesse is een betrouwbare partner in metaal met een focus op machineproducenten in de agrarische, medische en maritieme markt, procesindustrie en bouw. MCM produceert kwalitatief hoogwaardige metalen halffabricaten, zowel serieel als projectmatig. Op basis van kennis van het gebruik van het product door de eindklant is MCM in staat proactief en op maat te produceren.

Lees hier verder

MCM is een klantgedreven partner en bouwt aan lange termijn relaties door het productieproces van de opdrachtgever centraal te stellen. Met up-to-date productietechnologie kan het bedrijf zo efficiënt mogelijk werken. Door een flexibele procesinrichting is MCM enerzijds in staat snel te reageren en anderzijds voortdurend verbeteringen door te voeren in het product en het proces. MCM doet dit op een prikkelende manier. Door het nemen van initiatief en kritisch te durven zijn naar de eigen organisatie, naar leveranciers en de opdrachtgever zelf levert MCM een actieve bijdrage aan het succes van zijn opdrachtgevers.

Medewerkers zijn een cruciale factor in het bieden van de juiste oplossing en continu verbeteren. Om die reden biedt MCM een werkomgeving waarin afwisselend werk en leren centraal staat en werknemers ruimte krijgen voor eigen initiatief. Het bedrijf kent een platte organisatie en werkt met zelfstandige teams.

Lees hier het juryrapport.

Loading Systems

Lelystad

Loading Systems is marktleidend op het gebied van industriedeuren en laad- /lossystemen. We zijn in heel Europa sterk vertegenwoordigd. Naast onze eigen productiebedrijven hebben we twaalf eigen vestigingen, inmiddels ook in Rusland, Dubai en Qatar.

Lees hier verder

Onze kernwaarden zijn Continuïteit, Flexibiliteit en Betrokkenheid. Voor  de klant betekent dit eenvoudigweg een zorgeloze bedrijfsvoering en maximale benutting van de door Loading Systems geleverde systemen, We take care.

Het familiebedrijf is in 1965 opgericht en de tweelingbroers Harald en Ronald van Wijk hebben de leiding in 2000 overgenomen van hun vader D.W. van Wijk. Het bedrijf is enorm gegroeid. Van een eenmanszaak tot een multinational, die zich ontwikkelt richting een jaaromzet van € 100 miljoen!

Het gehele proces van ontwikkeling,  productie, advies, verkoop, installatie en service is volledig in eigen beheer. Dagelijks staan meer dan 1.000 Loading Systems mensen klaar voor onze klanten. Zij maken ons bedrijfsmotto, We take care. iedere dag opnieuw weer waar.

Ook staat duurzaamheid hoog in het vaandel; zo is Loading Systems het eerste bedrijf in de branche met een certificering volgens de nieuwe ISO 9001 en 14001-normen, gericht op het verbeteren van de milieuprestaties. Specifiek voor organisaties die meer willen doen dan alleen voldoen aan de wet- en regelgeving.

Lees hier het juryrapport.

Bio Brass B.V.

Zeewolde

Lekker en gezond eten is iets van en voor ons allemaal. En juist die insteek van ketenbetrokkenheid staat centraal binnen het ondernemingsprofiel van Bio Brass BV. Bio Brass BV is primair een biologisch teeltbedrijf van een breed assortiment groenten.

Lees verder

Door te verbinden in de keten met eindafnemers in retail and foodservice worden niet alleen de juiste volumes afgestemd, maar ontstaat ook de basis voor innovatieve processen en nieuwe producten. Innovatieve processen waardoor producten op het bedrijf, en liefst al op het land, winkel klaar worden gemaakt. Dankzij deze mogelijkheden van pack@source worden onnodige kosten voorkomen en kwaliteit en versheid op het winkelschap bevorderd.

Door een verfrissende kijk op, en bewerking van, traditionele groenten, krijgen deze iconen weer een brede toepassing in ons voedingspatroon. Het verbinden binnen de keten en de productontwikkeling worden ondersteund met inspiratie sessies in het bezoekerscentrum ‘De Beleving’. Hier kunnen alle zintuigen worden ingezet om kansen te zien en oplossingen te bedenken, maar bovenal samen te genieten.

Door daarnaast zo efficiënt mogelijk te werken binnen die voedselketen en dit te combineren met rust, ruimte en afwisseling in de teelt, is het inderdaad mogelijk dat steeds meer mensen kunnen genieten van mooie, gezonde, betaalbare en bovenal lekker biologische groenten.

Lees hier het juryrapport.

Dimensio Verpakkingen B.V.

Almere

Zakkenspecialisten Uit Almere!

Veel mensen moeten even glimlachen wanneer ze het horen: Zakkenspecialisten. Maar dat is precies wat ze zijn! Experts op het gebied van zakken. Voor afval, voedsel maar ook afdekfolies en zelfs ruitenwisserhoezen die bij de autowasstraat gebruikt worden.

Lees verder

In een gestructureerd magazijn met 15.000 palletplaatsen staan de zakken voor klanten op voorraad. Met een uiterst schone Euro 6 vloot mogen ze zelfs in de strengste milieuzones leveren.

Dimensio is een verzameling van bijzonder gedreven mensen. Tegen de stroom in zijn ze door de jaren blijven groeien. Dat is volledig te danken aan expertise en respect voor mens en milieu. Dimensio is één van de 34 bedrijven in Nederland die op niveau 4 van de MVO prestatieladder opereert.

Ze doen alles net een beetje anders. Maar wel beter! Koeien om het gras kort te houden. “De motormaaiers maakten te veel herrie. Dat was vervelend voor de buren”, aldus Erno Keizer. Een complete fitness voor de medewerkers en een speelruimte waar mensen tijdens de pauzes echt even kunnen ontspannen.

Dimensio heeft een eigen plastic recycling programma opgericht. Zo worden er veel grondstoffen uit het afval ‘gered’. Dimensio is zeer innovatief en volhardend. Zo werd Dimensio ’s werelds eerste leverancier van Cradle to Cradle afvalzakken. Dimensio’s nieuwe ambitie? Volledig klimaatneutraal in 2020!

Kijk hier voor de jurymatrix.

MDV Beheer BV

Urk

Visserij

In 2010 waren de  gasolieprijzen zeer hoog en de visprijzen laag. Als gevolg daarvan is de vloot reeds gehalveerd. Er moest iets gebeuren. In een serie bijeenkomsten wordt duidelijk dat de verouderde vloot radicaal moet innoveren om tot een ecologisch en economisch positief verdienmodel te komen.

Lees verder

Met visserijondernemers werd een pilotschip MDV 1 Immanuel ontwikkeld. Het schip is in juni 2015 in de vaart gekomen. De eerste resultaten zijn positief. Bijv. het gasolieverbruik is met 6800 liter per week een besparing van 60% ten opzichte van vergelijkbare schepen uit 2017. Als gevolg daarvan is de reductie van co2 / NOx eveneens 60%. Het pilotschip dient als voorbeeld voor andere visserijondernemers om met vertrouwen het visserijbedrijf uit te kunnen oefenen (vloottransitie).

Stichting Masterplan Duurzame Visserij wil voortdurend bijdragen aan innovatie in de visserijsector door onderzoek en kennisdeling. Dit gebeurt aan de hand van vijf innovatiepijlers:

  • Rompvorm en casco-optimalisatie
  • Nieuwe voortstuwingstechnologie
  • Ontwikkelen nieuwe vistechnologie, genaamd twinrigpuls (TRP).
  • Ontwikkelen nieuwe visverwerkingslijn
  • Overige: gebruik nieuwe materialen en warmteterugwinning
  • Verbetering werkomstandigheden bemanning

Daarbij wordt samenwerking gezocht en gerealiseerd met visserijondernemers, leveranciers aan de sector, onderwijsinstellingen en overheden. MDV wil een substantiële bijdrage leveren aan een economischer en ecologischer duurzamere visserijsector. Resulterend in een goede basis voor een verdere transitie van de visserijvloot.

Lees hier het juryrapport.

Schaap Holland B.V.

Biddinghuizen

Schaap Holland is een familiebedrijf gevestigd in Flevoland, midden tussen de aardappelvelden, actief in de hele aardappelketen. Schaap Holland creëert synergie in de gehele aardappelketen vanaf het kweken van nieuwe rassen en pootgoedteelt, tot consumptieteelt en het verpakken en verwerken van aardappelen. Schaap Holland streeft er naar om naar volle tevredenheid van de wereldwijde klanten invulling te geven aan hun behoefte aan aardappelen.

Lees hier deel 1 en deel 2 van het juryrapport.

Lees hier deel 1 en deel 2 van het juryrapport.