Ieder jaar worden de genomineerden in diverse categorieën, waaraan een Flevopenning wordt uitgereikt, hier aan u voorgesteld.
Voor 2024 zijn dit de Flevopenning TOP-onderneming en de Participatie Flevopenning.

In deze editie van het Flevopenningen Ondernemersgala zullen door het Regionaal Werkbedrijf Flevoland (RWF) werkgevers worden genomineerd, die zich de afgelopen periode extra hebben ingezet voor de inclusieve arbeidsmarkt. Deze werkgevers hebben ‘Participatie van de Inclusieve Arbeidsmarkt’ als één van hun doelstellingen in de bedrijfsvoering opgenomen. De genomineerden voor de Participatie Flevopenning worden door de Flevolandse gemeenten voorgedragen.

Genomineerden Flevopenning TOPonderneming 2024

Zeewolde

Het familiebedrijf Bakels Senior N.V. heeft zich sinds haar oprichting door Bernhard Bakels in 1904 ontwikkeld tot een toonaangevende speler op de (wereld)markt van bakkerijgrondstoffen.

Daarmee bedoelen we niet zozeer bulkproducten als meel, suiker of zout maar met uiterste zorg samengestelde brood- en banketmixen die door hun samenstelling en kwaliteit nauw aansluiten bij de specifieke wens van onze klant en diens consument.

Vanuit 20 productielocaties en 19 eigen verkooporganisaties wereldwijd verkoopt Bakels zijn producten in meer dan 100 landen.
In haar 120 jarige bestaan heeft Bakels haar groeiende klantenkring  voortdurend geïnspireerd met nieuwe productideeën en verkoopconcepten.

Lees verder

In onze nieuwe “state of the art” vestiging aan de Postkoets in Zeewolde staat alles in het teken van duurzaamheid, medewerkerswelzijn en een optimale klantbeleving. Ons personeelsbestand is een mix van gender, leeftijden en etnische achtergronden en zijn veelal woonachtig in de directe omgeving. Iedereen draagt op zijn of haar wijze steentje bij aan de groei van Bakels. We hechten eraan onze medewerkers een sociaal veilige omgeving te bieden.

In het Bakels Bakery Inspiration Centre is dagelijks een team productontwikkelaars actief om kennis en inspiratie te delen met onze klanten en oplossingen te vinden voor de uitdagingen waarvoor zij staan.
Ook het Nederlandse voetbalelftal en Team NL hebben gebruik gemaakt van sportvoeding die door onze voedingstechnologen specifiek voor hen is ontwikkeld.
We zijn een technologisch en service gedreven onderneming. Dat blijkt o.a. uit het feit dat we ons committeren aan het landelijke convenant Verbetering Voedselsamenstelling.

We houden ons intensief bezig met de vertaling van belangrijke gezondheidstrends als, biologisch, vet- en suikerreductie, de eiwittransitie, plant based, vezelrijk, in bruikbare productinnovaties die voorzien in de wens van de consument naar veilige en verantwoorde voeding die ook nog eens erg lekker is.

Naast dat we ons bewust zijn van onze verantwoordelijkheid, voelen we ons als Bakels bevoorrecht een rol van betekenis in de voedselketen te kunnen blijven spelen.

Juryrapport

Lees hier binnenkort het juryrapport.

Lelystad

Farm Dairy: Pionier in duurzame zuivel

Eet je wel eens vla of yoghurt, of drink je soms een glas melk? Grote kans dat jouw toetje of drankje geproduceerd is door het Lelystadse Farm Dairy. Onze fabriek met 200 medewerkers is een van de grootste en modernste dagverse zuivelproductielocaties in Nederland.

Duurzame melk en plantaardige alternatieven

Farm Dairy maakt private label zuivel, dit betekent dat onze producten worden geleverd onder de merknaam van de supermarkt. We leveren aan alle Nederlandse supermarkten, meer dan 5 mln. liter per week. We kunnen met trots zeggen dat we sinds vorig jaar 100% duurzame melk verwerken. We werken volgens de normen van ‘On the way to PlanetProof’, een certificering die strenge eisen stelt aan klimaat (bijvoorbeeld het gebruik van groene energie), biodiversiteit (hoe het land bewerkt wordt) en dierenwelzijn. Maar, we geloven dat het nog duurzamer kan en moet.

Lees verder

Voedzaam en lokaal

Farm Dairy staat op het punt een nieuwe fase in te gaan met de introductie van plantaardige zuivelalternatieven. We zijn nu bezig met de bouw van een nieuwe vulhal en binnen enkele maanden verwachten we de productiemachines. We richten ons op havermelk, sojamelk en plantaardige yoghurt. We onderzoeken hoe we met lokale grondstoffen, zoals de soja, haver en veldbonen die al in Flevoland groeien,  voedzame, lekkere en betaalbare Nederlandse producten kunnen maken.

Bedrijfscultuur

De transities naar duurzame voeding, de switch van dierlijk naar plantaardig eiwit en gebruik van groene energie hebben veel impact op onze bedrijfscultuur. We leiden onze werknemers hier voor op en omarmen zoveel als mogelijk de nieuwe duurzame mindset. Dit is noodzakelijk voor succesvolle transities. Met het duurzame portfolio en moderne organisatie in Flevoland zijn we klaar voor de toekomst.

Urk

Ocean Company is een circulair bedrijf. Bij de oprichting was het doel om maximale waarde voor de voedselindustrie te halen uit reststromen van visafval. Door de visverwerkende bedrijven te ’trainen’ wordt er beter omgegaan met deze reststromen, waardoor wij ze effectiever kunnen gebruiken voor humane consumptie.

Voor elke kilo vis die wij produceren, hoeft er een kilo minder vis gekweekt of gevangen te worden. Bovendien hoeft deze vis niet eerst door Europa naar verwerkingsstations te worden vervoerd voordat het in de supermarkt ligt. De bespaarde Food Miles zijn aanzienlijk.

De reststromen die wij nu voor humane doeleinden verwerken, worden niet langer gebruikt voor het maken van vismeel. Dit heeft geleid tot een waardestijging voor de visverwerkende bedrijven zonder dat dit de consumentenprijzen heeft verhoogd.

Lees verder

We zijn bezig om onze eigen productie energieneutraal te maken en compenseren onze CO2-uitstoot zoveel mogelijk door deel te nemen aan CO2-emissieprogramma’s, bijvoorbeeld voor onze reizen.

Dankzij deze werkwijze heeft ons bedrijf een positieve impact op Moeder Natuur door niet alleen duurzaam te zijn, maar volledig circulair te opereren. Ons doel is om op meerdere locaties wereldwijd actief te zijn om zo de Food Miles verder te verminderen en meer waarde voor mens en natuur te creëren.

Luttelgeest

Pantropica is een tropische ontmoetingsplaats tussen mens en natuur en wordt door de ANWB al dertien jaar op rij uitgeroepen tot het ‘Leukste uitje van Flevoland’. Het familiebedrijf heette voorheen de Orchideeën Hoeve, maar wijzigde in 2024 haar naam naar Pantropica.

Pantropica richt zich op de combinatie van flora en fauna en heeft als missie om het vernuft van de natuur op toegankelijke wijze over te brengen op haar bezoekers. Bezoekers reizen door tien verschillende continenten, waaronder Amazonia, Vlinderica, de Flamingo Lagoon en de overdekte speeljungle PanAvontura. De dieren – onder meer aapjes, flamingo’s, stokstaartjes, vlinders en schildpadden – leven vrij in het park.

Lees verder

De ambiance in het park is sfeervol, verzorgd en familiair. Daarnaast staan klantgerichtheid en prijs-kwaliteitverhouding hoog in het vaandel. Vernieuwen staat centraal in de bedrijfsvoering. In 2023 opende het park onder meer de onderwaterwereld Pankong River en Aarts Speeljungle.

In 2023 passeerden 423.017 bezoekers de toegangspoort en had Pantropica 8.219 actieve jaarkaarthouders. Het bedrijf wordt inmiddels gerund door broers Thomas en Jeroen Maarssen, de vierde generatie van de tuindersfamilie Maarssen. In 2019 ontving de familie het predicaat ‘Hofleverancier’, een koninklijke onderscheiding ter ere van het 100-jarig bestaan van het familiebedrijf.

Juryrapport

Het juryrapport van BV Noordoostpolder

BV Noordoostpolder – Juryrapport 2023 – Pantropica

Dronten

PPP Nederland is een digitaal grootformaat digitaal print- en afwerkingsbedrijf dat inmiddels al weer 40 jaar bestaat. We zijn enorm service gericht en zijn flexibel en innovatief in onze sector bezig. De lat leggen we steeds een stukje hoger om de concurrentie voor te blijven en dat uit zich in een van het meest moderne en allround grafische machinepark van Nederland.

Onze kernactiviteit is het vervaardigen van zelfklevende folies- (zowel promotioneel, beschermend en decoratief) bestemd voor het gehele Openbaar vervoer transport sector (Trein, Metro, Tram, Bussen, Veerboten en Vliegtuigen).

Momenteel werken er 32 personen bij PPP Nederland, bestaande uit een gezonde/diverse mix van zeer ervaren krachten en frisse nieuwkomers.

Lees verder

Zekerheid bieden aan opdrachtgevers is een van de speerpunten waarop PPP Nederland heeft ingezet. Daarom hanteren we naast garantiesystemen een onafhankelijk kwaliteitssysteem dat internationaal wordt erkend. Zo zijn we ISO 9001 en 14001 gecertificeerd, hebben we een ARBO RI&E certificering en staat komend jaar de CO2 certificering op het programma.

PPP Nederland heeft naast duurzaamheid, in de breedte van het woord, ook samenwerking in de visie staan. Dit uit zich in onder meer in ontwikkelingspartners als wereldspelers 3M (Materiaal), Avery Dennison (Materiaal), HP (machines), AGFA (Machines).

Almere

Thermen La Mer is een luxueuze Day Spa aan de rand van Almere Haven.

Vanaf het moment dat Thermen La Mer haar deuren opende in 1998 streven wij naar optimale gastbeleving, gasten een Dagje Rust en Ontspanning bieden.

We zijn een middelgroot bedrijf met een kleinschalig karakter, de ‘speciaalzaak’ tussen de grote ketens waarmee wij ons onderscheiden binnen de Sauna en Wellnessbranche.

Ondanks de perikelen van de afgelopen jaren zoals  verbreding A6, pandemie en energiecrisis is Thermen La Mer actief op gebied van verduurzaming, innovatie, maatschappelijk verantwoord ondernemen, uitstraling en uitbreiding werkgebied.

Lees verder

Verduurzaming door als een van de eerste in Nederland van gasgestookte naar elektrisch verwarmde sauna’s te gaan en door plaatsen van  PVT panelen om naast stroom ook warmte op te wekken. Innovatief omdat we hiermee als pilotproject een van de eerste in Nederland waren. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is altijd een tweede natuur geweest, naast ondersteunen van goede doelen, opleiden stagiairs en begeleiden van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Liefst om op te leiden voor ons eigen bedrijf en anders om goed opgeleide medewerkers aan de arbeidsmarkt te leveren.

Met 70.000 bezoekers per jaar waarvan 50 % uit Almere komt en de rest vanuit het gehele land, een enorme positieve bijdrage aan het imago van Almere en Flevoland.

Met de recente benadering van de zakelijke markt bewijzen wij opnieuw om vooruit te kijken en kansen te pakken.

Toelichting op verkiezing "Ondernemer van het jaar 2023

Voor een uitgebreide onderbouwing m.b.t. de verkiezing “Ondernemer van het jaar 2023-2024 in Almere” verwijzen wij u graag naar het artikel dat in Almere Zaken in december 2023 heeft  gestaan.

Genomineerden Participatie Flevopenning 2024

Urk

Prinses Beatrixschool

De Prinses Beatrixschool op Urk heeft een inclusief onderwijsconcept. Leerlingen die moeite hebben met leren zijn welkom op deze school. Dat geldt ook voor leerlingen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Zij hoeven niet naar het speciaal (basis)onderwijs, maar krijgen onderwijs op maat in de reguliere basisschool.

Dit inclusieve concept geldt niet alleen voor de leerlingen, maar ook voor de werknemers. Enkele medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt leveren waardevolle bijdragen aan deze school. Zij zijn bijvoorbeeld werkzaam als klasse assistent of ondersteunen in het beheer van de school.

Lees verder

Door inclusief onderwijs als totaalconcept in te voeren, is de sociale impact van deze school groot. Zij is een afspiegeling van een maatschappij waarbinnen kansengelijkheid, inclusie en diversiteit zichtbaar worden. Iedere leerling is zowel uniek als gelijkwaardig aan andere leerlingen. Dat geldt ook voor de werknemers die samen een hecht team vormen waarin grenzen verlegd worden, vooroordelen doorbroken worden en dromen verwezenlijkt.

Getalsmatig heeft 10 procent van de leerlingen een speciaal (basis)onderwijsprofiel en 5 procent van de werknemers heeft een afstand tot de arbeidsmarkt. De Prinses Beatrixschool trekt met dit inclusieve onderwijsconcept landelijk de aandacht en staat letterlijk en figuurlijk op de kaart van www.inclusieveronderwijs.nl.

Zeewolde

Staatsbosbeheer beheert binnen de grenzen van de gemeente Zeewolde 4.766 hectare natuurgebied. Vooral robuuste bossen zoals het inmiddels 50-jarige Horsterwold en het Hulkesteinsebos met een uitgebreid aanbod aan recreatieve voorzieningen waaronder 62 kilometer fietspad, 54 kilometer gemarkeerde wandelroutes, 16 kilometer MTB-route en 3 uitkijkpunten. Vele plekken hebben een bijzonder verhaal, over de cultuurhistorie maar ook over de verschillende functies die in onze terreinen een plek hebben gekregen.

Staatsbosbeheer biedt op verschillende manieren plaats aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat doen we door een groene, gezonde leer-werkomgeving te bieden. Zo bieden we maatschappelijke arbeidsparticipatie, juist ook voor kwetsbare groepen in de samenleving. Een mooi voorbeeld hiervan is het team van ‘Binnenwerk’, het rijksoverheidsprogramma dat uitvoering geeft aan de Participatiewet

Lees verder

In Zeewolde helpt er sinds 2019 een Binnenwerkteam van 9 mensen mee met het beheer van de bossen. Zo heeft Binnenwerk sinds 2019 wel 47.000 bomen geplant ter vervanging van zieke essen en sparren. Ook helpen ze mee met de bestrijding van reuzenberenklauw en dragen ze bij aan het onderhoud van recreatieve voorzieningen.

 

In de natuur werken, leren of actief zijn, is goed voor gezondheid en het welzijn van mensen. Daarom willen we zoveel mogelijk mensen daarvan laten profiteren.

Dronten

Stichting RataPlan heeft 34 vestigingen en mag zich daarmee de grootste kringloopketen van Nederland noemen. RataPlan heeft als doel het bieden van werk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en daarbij bevordert zij hergebruik. Niets is prettiger voor een mens, dan zelfstandig meedraaien in de maatschappij. Door het verkopen van tweedehands artikelen, zorgt RataPlan ervoor dat er steeds meer banen vrijkomen voor hen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Dagelijks verschijnen er nieuwe producten in de winkels, gedoneerd door gulle gevers. Kon je vandaag niet vinden wat je zocht? Misschien is het er morgen wel! Bij RataPlan kun je niet alleen terecht voor een uniek kringloopkoopje, je krijgt er een volledige kringloopervaring voorgeschoteld. Zo neem je plaats in de koffiecorner voor een kop koffie met gebak en koop je een tweedehands plant op de RataPlantafdeling.

Lees verder

Verder kun je in verschillende vestigingen jouw fiets laten repareren of zelfs een opgeknapte fiets kopen.

Je maakt 24/7 gebruik van ons ruime assortiment, doordat je in onze webshop www.rataplan.com gemakkelijk online verder winkelt, wanneer de winkels gesloten zijn.

Samen zorgen wij voor de wereld waarin iedereen waardevol mee kan doen!

Lelystad

Woonzorg Flevoland is een innovatieve en ondernemende zorgorganisatie met een eigentijdse visie op wonen en zorg. Wij bieden warme, kwalitatieve zorg en ondersteuning in Almere en Lelystad. Zelfstandigheid en eigen regie van bewoners en cliënten staan hierbij voorop. Samen met naasten, het sociale netwerk en vrijwilligers sluiten we aan bij het verhaal, de persoonlijkheid én de gewoonten en behoeften van mensen.

Van huishoudelijke ondersteuning, wijkverpleging en individuele begeleiding, tot dagbesteding voor mensen met dementie, eerstelijnsverblijf en inzet van onze behandeldienst met specialisten als fysio- en ergotherapeuten, psychologen en diëtisten. Van woonzorglocaties tot thuiszorg in de wijk. Wij investeren in zorgtechnologie om mensen te helpen zelfredzaam te blijven of weer te worden.

Lees verder

Onze betrokken zorgprofessionals en vrijwilligers zijn de motor van Woonzorg Flevoland en daar zijn we zuinig op. Samen investeren we in een fijne werksfeer, goede werkomstandigheden en vitaliteit en gezondheid. Wij stimuleren persoonlijke ontwikkeling door het delen van kennis en ervaring en het bieden van scholing- en ontwikkelingsmogelijkheden. We durven te doen en gaan vooruit.

Om de zorg nog beter te maken, werken we samen met andere zorgorganisaties, gemeenten, woningcorporaties en stakeholders op het gebied van wonen en zorg. Met het ontwikkelen van nieuwe zorgconcepten en het uitbreiden van zorg thuis draagt Woonzorg Flevoland bij aan toekomstbestendige zorg.

Lees verder

Lees verder