Ieder jaar worden de genomineerden in diverse categorieën, waaraan een Flevopenning wordt uitgereikt, hier aan u voorgesteld.
Voor 2023 zijn dit de Flevopenning TOP-onderneming en de Participatie Flevopenning.

In deze editie van het Flevopenningen Ondernemersgala zullen door het Regionaal Werkbedrijf Flevoland (RWF) werkgevers worden genomineerd, die zich de afgelopen periode extra hebben ingezet voor de inclusieve arbeidsmarkt. De genomineerden voor de Participatie Flevopenning worden door de Flevolandse gemeenten voorgedragen, waarbij zij zich rond een specifiek thema hebben onderscheiden. Voor 2023 betreft dit ‘statushouders’.

Genomineerden Flevopenning TOPonderneming 2023

Andela Techniek & Innovatie
Nagele

Andela Techniek & Innovatie B.V., gevestigd in Nagele, bestaat sinds 2007 en is gespecialiseerd in machinebouw ten behoeve van de agri- en foodsector. Het team van Andela Techniek & Innovatie levert maatwerk, waarbij de wensen van de klant vertaald worden naar innovatieve en praktische oplossingen. Wij ontwikkelen en produceren machines die een waardevolle bijdrage leveren aan de bedrijfsvoering van onze klanten in binnen- en buitenland. Duurzaamheid, goed voor milieu, bodem, water en maatschappij staan hierin steeds centraal. Ons productportfolio is simpel te beschrijven als “wij maken machines die nog niet bestaan”.

Lees verder

Andela Techniek & Innovatie is opgericht door Paul Andela, zoon van een polderpionier. Hij is sinds 1985 actief in de sector en heeft nationaal en internationaal vele projecten opgezet en machines ontwikkeld. Die pioniersmentaliteit is kenmerkend voor Andela Techniek & Innovatie. Alle medewerkers van Andela T&I, zowel vast als freelance, zijn woonachtig in Flevoland.

Na het succes van de inmiddels wereldwijd verkochte Solar Weeder, een zelfrijdend door zonnepanelen aangedreven ligbed dat handwieders in staat stelt comfortabel onkruid te wieden, ontwikkelde Andela T&I recent de geheel autonoom werkende wiedrobot ARW-912. De robot herkent en verwijdert onkruid met behulp van kunstmatige intelligentie. De ontwikkeling van de Andela Robot Weeder was een logische volgende stap voor ons in deze markt, die we door en door kennen en waarin we een groot Europees netwerk hebben. Vanwege toenemende schaarste aan arbeidskrachten in combinatie met doorlopend stijgende kosten vroegen onze klanten ons om een oplossing daarvoor. Op termijn zal deze machine ook een alternatief zijn voor de gangbare akkerbouw waar sprake is van afnemende beschikbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen. Bovendien beantwoordt deze door ons ontwikkelde techniek aan de maatschappelijke roep om minder chemie in te zetten. De eerste drie aan biobedrijven verkochte klantmachines zullen dit voorjaar in Flevoland operationeel zijn.

Met de Andela Robot Weeder ARW-912 hebben wij recent de Agribusiness Award 2022 gewonnen.

Andela Techniek & Innovatie is erkend leerbedrijf, werkt zo veel als mogelijk met lokale toeleveranciers en besteedt werkzaamheden uit aan Zorgboerderij Op de Wurf.

Juryrapport

Mooiwater
Dronten

Mooiwater, zacht water in het hele huis

Mooiwater is een echt Flevolands bedrijf uit Dronten dat zich in vijf jaar tijd heeft ontpopt van niks naar het snelst groeiende merk waterontharders van Nederland. Met een onderscheidend assortiment, met daarin de meest compacte waterontharder van Nederland en een unieke hangende waterontharder. Met een superservice gerichte organisatie zorgen we voor een ultieme klantbeleving. Het is niet voor niks klanten van Mooiwater dit waarderen met gemiddeld een 9,3. Klanten zijn onze belangrijkste ambassadeurs.

Lees verder

Mooiwater staat nooit stil. Het komt elk jaar wel met iets nieuws, bijvoorbeeld, met een extreem zuinig was- en vaatwaspoeder voor kalkvrij water wat uniek is voor Nederland.
Daarnaast is Mooiwater dit jaar gestart met een zusterbedrijf wat zich richt op B2B met waterontharders voor installateurs.
Tevens komen ze eind 2023 met een volledig recyclebaar waterfilter assortiment voor Koffie en Vending machines voor de horeca en bedrijven. Een volledig circulair product wat traditioneel nog volledig bij het afval gaat. Ook weer een uniek en milieu vriendelijk product.

Met een creatief, maatschappelijk betrokken en bevlogen team van medewerkers zorgt Mooiwater voor zacht water in het hele huis. Vraag het de klanten van Mooiwater maar eens.

Juryrapport

999 Games
Almere

999 Games is een uitgeverij van bord- en kaartspellen in het Nederlandstalig gebied.

Wij willen mensen inspireren om meer bord- en kaartspellen te spelen door ze het best mogelijke aanbod voor elke gelegenheid en elke behoefte te bieden. Ons assortiment varieert van snelle kaartspellen zoals Beverbende tot uitdagende strategiespellen zoals Wingspan. Onze moderne klassiekers zoals Catan en 30 Seconds zijn niet meer uit het hedendaagse spellenaanbod weg te denken.

Lees verder

Niet alleen geven wij de beste internationale titels voor de Nederlandstalige markt uit, maar we ontwikkelen ook toonaangevende spellen in eigen beheer en maken spellen op maat als relatiegeschenk.

999 Games werd in 1990 opgericht als eenmanszaak door ondernemer en spellenliefhebber Michael Bruinsma. Dankzij de import van titels als Magic: The Gathering en Pokémon werd door het jonge bedrijf al snel veel succes behaald. Met de komst van Catan en Carcassonne werd de naam van 999 Games onlosmakelijk verbonden met bordspellen van topkwaliteit en groeide het bedrijf uit tot de marktleider die 999 Games nu is.

Juryrapport

Lees hier het juryrapport.
Ondernemen in Almere – winnaars 2023

Werkbedrijf Lelystad
Lelystad

Tien jaar geleden heeft de gemeente Lelystad besloten om de sociale dienst te privatiseren: dat was de start van Werkbedrijf Lelystad B.V. Dit re-integratiebedrijf vervult sinds die tijd een belangrijke rol in Lelystad: een goede match maken tussen werkgevers en werkzoekende inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hiervoor adviseren en ontzorgen wij de werkgever en begeleiden en stimuleren wij werkzoekenden.

Lees verder

Jaarlijks koppelt het Werkbedrijf ongeveer 400 werkzoekenden aan bedrijven in Lelystad.
Gebleken is dat het aantal mensen dat uitstroomt naar werk in Lelystad groter is dan in veel andere gemeentes. Het aantal instromers blijft overigens ook hoog, voornamelijk omdat Lelystad veel statushouders huisvest. Iedere Lelystedeling die afhankelijk is van de bijstand wordt minstens 1 keer per jaar gezien door een werkcoach van het Werkbedrijf voor een intake: waarom ben je in de bijstand terecht gekomen? Wat wil je? Wat kun je? Daarna volgt voor velen al snel een eerste werkdag. Anderen bieden we eerst hulp, denk aan maatschappelijk werk, schuldhulpverlening of het regelen van een psycholoog. Uiteindelijk stroomt iemand uit als het doel bereikt is: een betaalde baan.

Ons doel: samen met het bedrijfsleven bouwen aan een goed draaiende lokale/regionale economie en een sociale samenleving waarin iedereen kan meedoen.

Juryrapport

Lees hier het juryrapport.
BKL Trofee Winnaar 2022

Restaurant Fika
Zeewolde

Restaurant fika, een restaurant op het strand. Sinds 2019 een begrip in Zeewolde. Fika. is een Scandinavisch begrip wat staat voor een koffie momentje met wat lekkers. Bij fika. werken we zoveel als mogelijk met lokale producten. Waar het kan halen we deze producten op met onze elektrische bakfiets.

Lees verder

Catering is voor ons een nieuwe tak van sport die wij in coronatijd hebben opgezet. Precies op ons 1-jarig bestaan moesten wij voor het eerst de deuren sluiten. We hebben gekeken naar mogelijkheden met onze verse producten en binnen één avond was onze bezorgservice geboren. Het was een groot succes, de volgende dag hadden we al dik 150 bestellingen binnen voor onze gezonde daghap.

Daar plukken we nu de vruchten van. In de zomer zijn we dé hotspot van de polder. Niet alleen op ons terras is het heerlijk vertoeven, ook verhuren wij SUP’s en verkopen wij ijsjes. We zijn exclusief af te huren voor bedrijfsfeesten en zijn al twee keer uitgeroepen tot trouwlocatie van het jaar. In de winter veranderen we van fika.beach naar fika.lodge, een culinaire ervaring met bijpassende wijnen.

Dit alles doen we met een team van 60 jonge enthousiastelingen uit de buurt. We zijn een erkend leerbedrijf en een hecht team en noemen onszelf dan ook de fika.family. Binnen 4 jaar tijd is er een zelfsturend team ontstaan dat opbloeit van verantwoordelijkheid en uitdaging. Dat is mijn allergrootste trots.

Juryrapport

MaraSoft B.V.
Urk

MaraSoft is een familiebedrijf dat een Software as a Service (SaaS) oplossing ontwikkelt en levert. Onder de naam Marad wordt een compleet klasse gekeurd vlootmanagementsysteem op de markt gebracht. Marad staat voor maritieme administratie en wordt gebruikt op duizenden schepen en installaties. MaraSoft werd in 1999 opgericht door een maritiem ingenieur en werktuigbouwkundige.

Lees verder

Wat begon als een compact en eenvoudig systeem voor gepland onderhoud is inmiddels uitgegroeid tot een compleet vlootbeheersysteem met negen modules. Met behulp van deze modules kunnen bedrijfsprocessen worden beheerd. Voorbeelden hiervan zijn onderhoud, inventaris, inkoop, veiligheid, bemanning en certificaten.

Het hoofkantoor van MaraSoft ligt pal voor de haveningang van Urk met een prachtig uitzicht over het IJsselmeer (de voormalige Zuiderzee). Een team van 14 ontwikkelaars in Roemenië draagt zorg voor de continue ontwikkeling van Marad. MaraSoft doet internationaal zaken in sectoren zoals de offshore, koopvaardij, visserij, bagger, tankervaart en meer.  MaraSoft streeft ernaar om haar klanten te helpen hun volledige potentieel te realiseren door het digitaliseren van processen en het efficiënt beheren van activiteiten.

Juryrapport

Hier kunt u het juryrapport lezen dat door de Bedrijvenkring Urk is uitgebracht.

Genomineerden Participatie Flevopenning 2023

''t Voorhuys
Emmeloord

‘t Voorhuys staat letterlijk en figuurlijk midden in de samenleving van Emmeloord. Wij streven ernaar duurzaam te ondernemen voor al onze stakeholders, met ruimte voor de creativiteit & ontplooiing van het team. Als huiskamer van Emmeloord maakt het niet uit wat je bij ons komt doen. Je wordt er blijer van. We serveren eten en drinken als product, maar de beleving, liefde en gastvrijheid is de missie.

Lees verder

Inmiddels zijn wij de derde generatie die dit bedrijf bevlogen mogen leiden. We doen dit met passie en plezier samen met ons enthousiaste team van 54 medewerkers.

We hebben 37 hotelkamers, vergaderzalen, een groot restaurant, terras, theater en 2 feestzalen. Dit alles word met  Maar onze allergrootste troef is onze team. Een diverse groep van jong tot oud, van allerlei pluimage en iedereen is welkom. We hebben leidinggevenden aan het werk die begonnen toen ze 16 waren en nu bijna 40 zijn en de show runnen. Binnen deze club is er altijd plek voor bijvoorbeeld statushouders. Met de app “Say hi”, foto’s en aandacht voor elkaar kom je er altijd uit samen.

Triade Vitree - Almere
Almere

Mogelijkheden voor iedereen

Wij geloven in de eigen kracht van mensen. Ieder mens, ieder kind en iedere situatie is uniek.

Daarom is onze zorg en ondersteuning altijd op maat, of het nu gaat om (beschermd) wonen, pleegzorg, dagbesteding, begeleiding of behandeling. Samen zoeken we naar nieuwe mogelijkheden en nieuwe kansen. Samen kunnen we meer. Dit doen wij in de Gehandicaptenzorg, Jeugdzorg én GGZ.

Lees verder

Triade Vitree biedt zorg en ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking of psychische stoornis, en jeugdhulp aan kinderen, jongeren en gezinnen. Omdat elk mens en iedere zorgvraag uniek is, is ons antwoord op maat. Waar ligt iemands kracht? Waar liggen de mogelijkheden? Samen zoeken we dat uit. Samen bieden we iedereen de kans om zelf vorm te geven aan het leven. Niet alleen voor onze cliënten maar ook voor onze (nieuwe) medewerkers vinden wij het belangrijk om kansen te creëren en te kijken naar de mogelijkheden. Kijken naar wat er wel kan, samen!

Classic Mike
Zeewolde

Social firm Classic Mike

Autorestaurateur Classic Mike is een social firm met een bedrijfsvoering die 100% gericht is op inclusiviteit. Winst maken is niet het hoofddoel, maar wél een middel om de maatschappelijke missie van het bedrijf te bereiken. Als social werkgever geniet eigenaar Mike Kastrop landelijke bekendheid. Menig onderscheiding viel hem ten deel, waaronder het PSO-keurmerk bereiken van de allerhoogste trede van sociaal ondernemerschap.

Lees verder

Zijn succesvolle leer/werk aanpak heeft Kastrop in 2022 de nationale onderscheiding SBB Beste Praktijkopleider 2022 opgeleverd. In datzelfde jaar werd hij op het Flevopenningengala uitgeroepen tot Toponderneming van Flevoland. Classic Mike is een veilige haven voor jongeren met diverse achtergronden.

Sinds de start van de onderneming in 2016 wordt er uitsluitend gewerkt met mensen met een ondersteuningsbehoefte en wordt er actief ruimte geschapen voor diverse culturen waaronder statushouders. Kastrop is altijd opzoek naar aanpassingen opdat de jongeren de werkzaamheden zo goed mogelijk kunnen aanleren. Zo zijn alle werkinstructies vertaald in het Arabisch/Syrisch, Turks, Dari (Afghaans), Engels en het Oekraïens. De organisatie wordt telkens zodanig aangepast dat deze aansluit bij de talenten van de werknemers. Zij kunnen zich ook onder veranderende omstandigheden blijven ontwikkelen. Speciaal voor dat doel heeft Kastrop de stichting Talent4Classic opgericht waardoor de mogelijkheden van mensen met een ondersteuningsbehoefte voor talentontwikkeling bij andere werkgevers toenemen.

Impact Dronten
Dronten

Wij delen een ideaal: werk voor iedereen! Wij vinden dat iedereen een baan verdient die bij hem of haar past. Iedereen heeft namelijk talenten die benut kunnen worden. Dat vinden wij belangrijk, want werk maakt gelukkig en gezond.

Lees verder

Onze focus ligt op mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, een afstand die vele oorzaken kan hebben. Geen passende opleiding, het niet hebben van een goede startkwalificatie, de Nederlandse taal nog niet spreken als nieuwkomer, al lange tijd niet hebben gewerkt of het hebben van een fysieke en/of verstandelijke beperking. Impact heeft veel ervaring met het begeleiden van inburgeraars. In samenwerking met de gemeenten Dronten en Kampen verzorgt Impact onder andere Taal & Werktrajecten. Ook voeren wij voor deze gemeenten het participatiedeel van de Z-route uit. Impact verwelkomt nieuwkomers op een persoonlijke en betrokken manier. We vinden het belangrijk dat mensen zich snel thuis voelen. We leveren maatwerk per persoon, we gaan doelgericht en praktisch met elkaar aan de slag, waarbij leerplezier voorop staat.

't Soetendal
Urk

’t Soetendal…de winkel vol lekkers

Wie en wat zijn wij….

Onze naam ’t Soetendal komt uit ons eigen Urker volkslied: “Urk dat is een Soetendal, wie er is, die blijft er al…” Een echte Urker naam dus. Bekend bij jong en oud.

Lees verder

We hebben 2 vestigingen. Eén aan Winkelplein “de Hofstee” (ook wel het versplein van Urk genoemd) en de andere in  Winkelcentrum Urkerhard.

Wij verkopen een mega assortiment snoep, chocolade & bonbons, vers gebrande noten enz. Ook hebben we een eigen verse kaasboetiek. Dit alles bij elkaar is ook een goede combi om ons groot assortiment aan cadeau- en relatiepakketten met onze eigen producten te maken. Onze twee managers met jarenlange ervaring en een team met personeel maken met ons onze winkels tot wat we nu zijn. We vullen elkaar aan en kunnen ook niet zonder elkaar. Op deze manier blijven we dynamisch, kijken vol vertrouwen vooruit en richten onze blik op de toekomst.

Trots kunnen wij zeggen …HARTELIJK WELKOM IN ONZE SOETE VERLEIDING!

Cor en Hanneke

Karmac Informatie & Innovatie BV
Lelystad

Karmac digitaliseert al sinds de jaren 90 archieven voor de overheid, cultureel erfgoed, zakelijke, – financiële dienstverleners en de zorg. Daarnaast biedt Karmac de mogelijkheid om de dagelijkse poststromen geheel over te nemen. De post komt binnen, wordt gedigitaliseerd en vervolgens in de juiste stromen geplaatst.

Lees verder

Het digitaliseren van de archieven wordt uitgevoerd met een team van ruim 80 medewerkers, waarvan het merendeel in de uitvoering zit.  Wanneer er een vacature is, wordt gekeken of deze ingevuld kan worden door een participatie-kandidaat. We vinden het belangrijk om iedereen een kans te geven en de mogelijkheid te bieden om door te groeien naar een passende functie binnen Karmac en of onze holding.

Karmac is onderdeel van de KMM Groep, een snelgroeiende en innovatieve bedrijvengroep uit Flevoland met zestien landelijke en deels internationaal actieve bedrijven en ruim 800 medewerkers. Deze zijn verdeeld over vier sterke labels: Metafoor, Karmac, IVIO en de Prosu Groep.